Veja

Veja je pulski glazbeni sastav usmjeren istraživanju istarske tradicionalne glazbe te njezinom izvođenju u suvremenim aranžmanima, koristeći različite tradicionalne instrumente iz cijelog svijeta. Do sada su imali brojne nastupe diljem Europe, noseći sa sobom duh prošlih vremena i spoj tradicije s modernim zvukom.

Ime “Veja” potječe od istarskog običaja okupljanja oko pokojnika i promatranja tijela tijekom cijele noći. Obično je bilo popraćeno jelom i pićem, što je često dovodilo do pjesme. Tijekom jedne od prvih Vejinih proba, stariji čovjek u prostoriji rekao je: “Momci, zvučite kao veja”. S obzirom na to da je misija Veje oživjeti tradicionalne pjesme preoblikovanjem njihovih aranžmana, nakon nekoliko minuta smijeha, ime je postalo logičan izbor.

Možda bi preci članova Veje na početku bili iznenađeni načinom na koji njihovi potomci koriste mih, gajde, kaval, cindru i mandolu ali vjerujemo da bi s vremenom prihvatili činjenicu da se sve mijenja – raste, i sve što raste – živi, nadahnjuje i otvara nova vrata za glazbene izraze.

Iza sebe imaju dva izdana albuma, a gdje god da se pojave, svoju zaraznu energiju prenose na publiku koja ih nakon svakog koncerta poziva na bis i nekoliko puta.

  • Datum : 15/12/2023
  • Vrijeme : 20:30 - 23:00 (Europe/Zagreb)
  • Lokacija : Portarata
Skip to content