Adventski vijenac – KUD Matko Brajša Rašan

Kulturno – umjetničko društvo „ Matko Brajša Rašan“,Pula je  ove godine bilježi 71.godinu neprekidnog rada i djelovanja, što govori o tradiciji i ljubavi koju članovi društva ulažu u vokalni glazbeni izraz.

 

  1. godine nekoliko eminentnih glazbenika i intelektualaca okupili su sve znance i prijatelje koji žele pjevati i osnovali zbor.

Osnivači su Društvo nazvali „Matko Brajša Rašan“ imenom istarskog skladatelja,sakupljača  hrvatskih narodnih pjesama iz Istre i autora  istarske svečane pjesme „Krasna zemljo, Istro mila“

Prvi je nastup muškog zbora bio održan 29.studenog 1951. godine kada su prvi puta zapjevali na hrvatskom jeziku.

Prvi samostalni koncert  mješovitog zbora KUD-a „Matko Brajša Rašan“ održan je 21. lipnja 1952. u Narodnom kazalištu u Puli

Zbor svih ovih godina uspješno njeguje vokalni glazbeni izraz istarskog podneblja u djelima skladatelja iz Istre, ne zanemarujući pri tom skladbe skladatelja iz drugih krajeva Hrvatske  kao i djela velikih svjetskih majstora.

Pulu je kao i Istru i Hrvatsku zbor predstavljao na brojnim natjecanjima i gostovanjima u Češkoj, Rumunjskoj, Poljskoj, Austriji, Slovačkoj, Ukrajini, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Švedskoj, Republici Makedoniji, Francuskoj, Italiji, Crnoj Gori i Nizozemskoj gdje je ostvario trajna prijateljstva , međunarodnu kulturnu suradnju i niz priznanja.

KUD „Matko Brajša Rašan“ 2021.godine ponosni  je dobitnik Povelje grada Pule za 70. godišnjicu svog kultruno-  umjetničkog stvaralaštva, izniman doprinos očuvanju identiteta i glazbene baštine istarskog podneblja te promicanje kulture i ugleda grada Pule ,Istre i Hrvatske.

  1. godine KUD je započeo sa organizacijom zborske manifestacije pod nazivom „Dani vokalne glazbe,Brajši u spomen“ Cilj ovog susreta zborova je popularizacija vokalne glazbe i zborskog pjevanja sa naglaskom na njegovanje opusa Matka Brajše Rašana, ali i na promicanje istarske ljestvice i  glazbe našeg podneblja. 12. Studenog, 2022. održani su 19.Dani vokalne glazbe „Brajši u spomen“.

Od siječnja 2020.g. zborom dirigira mlada i darovita Antonella Medniković Đukić.

  • Datum : 10/12/2023
  • Vrijeme : 11:00 - 12:00 (Europe/Zagreb)
  • Lokacija : Ciscuttijeva
Skip to content