akvarijEVENT

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA

Aquarium Pula, fort Verudela

od 06. prosinca do 31. prosinca od 9:00 do 16:00 sati (vikendom i prazinicima do 17:00 sati)        

Otputujte s nama na sam kraj planete i otkrijte život sjevernih mora! Arktički pojas definiran je neizdrživom hladnoćom i dramatičnim promjenama između beskrajnog dana i beskrajne noći. Okoliš na polovima jedan je od najokrutnijih na planeti, no život u moru pronašao je način da unatoč svemu tamo opstane.

Toplija mora definirana su bioraznolikošću i raznolikošću staništa, dok su mora arktičkog pojasa jednoličnija, a time i poznata po manjem broju vrsta. Međutim, ova područja podržavaju veliku brojnost riba i beskralješnjaka zahvaljujući jedinstvenoj hranidbenoj mreži, čiji je temelj neizmjerno velika biomasa fitoplanktona, oku nevidljivih mikropskih algi.

Dolaskom kalendarskog proljeća, sunce je na sjevernim područjima prisutno kroz punih šest mjeseci. Tijekom ovog svijetlog perioda, fitoplankton se ubrzano razmnožava, koristeći prisutnost cjelodnevnog sunca za proizvodnju hrane. Eksplozija mikroskopskog života podržava složenu hranidbenu mrežu tijekom cijele godine; od mekih koralja na dnu mora do velikih bijelih kitova koji na površini udišu ledeni zrak.

Naizgled neuništiv i nedodirljiv zamrznuti svijet zapravo je krhko područje podložno ljudskom utjecaju. Sjeverna mora zagrijavaju se brže od bilo kojeg dijela Zemlje, a svijet već sada osjeća posljedice. Nijedan dio planete neće ostati pošteđen utjecaja klimatskih promjena dok se oceani zagrijavaju i ledenjaci tope, uzrokujući ubrzani porast razine mora koji bi mogao utjecati na život više od milijardu ljudi.

Kako čovjek utječe na sjeverna mora te koje su prirodne značajke zaleđenog srca planete imat ćete priliku saznati u Aquariumu Pula u nadolazećoj izložbi „Sjeverna mora“.

Od studenog do ožujka (1.11.-1.3.), Aquarium Pula posjetiteljima nudi kupovinu ulaznica po izvansezonskim cijenama! Kroz cijeli prosinac, izvansezonske ulaznice mogu se kupiti po promotivnim cijenama, s odobrenim popustom od 50%.


ORGANIZATOR
Aquarium Pula d.o.o.



Organizatori:
Glavni sponzor:
Sponzori:
Uz potporu:
Medijski pokrovitelji: